top of page
pexels-singkham-178541-1108572_edited.jpg
pexels-nicholas-lim-1397061-3792575_edited.jpg

Versterking elektriciteitsnetten gaat van start in De Haan

  • steffyverhulst
  • 9 okt 2024
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 13 dec 2024


Elektrische auto opladen

Netbedrijf Fluvius en De Haan starten met werken om de lokale elektriciteitsnetten gericht en proactief te versterken in het kader van de energietransitie. Op 15 september begint aannemer UltraQS met de aanleg van nieuwe elektriciteitskabels in verschillende straten. De sterkere netten zijn nodig om de energiebevoorrading van De Haan future-proof te maken, klaar voor de komst van meer zonnepanelen, elektrische voertuigen en warmtepompen. 


De netversterking houdt concreet in dat er 7, 154 kilometer extra laagspanningskabels van 400V aangelegd zullen worden. Heel wat bestaande elektriciteitscabines worden ook uitgerust met sterkere transformatoren. De werken zullen uitgevoerd worden in meerdere fases om alle hinder maximaal te beperken. 


De eerste fase zal van start gaan op 15 september in de Keydorpstraat in De Haan en zal 6 dagen duren. Hierbij wordt er lichte hinder verwacht voor de bewoners, waarbij toegang tot de Keydorpstraat vanuit de Rokelare en de Lepelemstraat tijdelijk afgesloten zal worden voor niet-plaatselijk verkeer. 


Er zullen ook extra verkeerslichten geplaatst worden om het doorgaand verkeer vlot te laten verlopen gedurende de werken. De bewoners van de Keydorpstraat en de omliggende straten kunnen altijd terecht met vragen of opmerkingen bij de Customer Care Service van aannemer UltraQS, zoals aangegeven in de brieven die elke bewoner vooraf ontvangt. 


Proactief ‘Netwerken voor morgen’ 

Om de klimaatopwarming tegen te gaan, moeten we tegen 2050 afstappen van fossiele brandstoffen zoals stookolie of aardgas. Die energietransitie zal vooral impact hebben op onze elektriciteitsnetten, die almaar meer warmtepompen, elektrische voertuigen en zonnepanelen moeten aankunnen. Daarnaast schakelen ook ondernemingen massaal over op duurzame elektriciteit. 


Daarom zijn er de komende jaren heel wat netversterkingen nodig, ook in het laagspanningsnetwerk dat loopt tot bij elke woning in Vlaanderen. Liefst 40% van die laagspanningsnetten en 1 op 3 elektriciteitscabines in Vlaanderen moet tegen 2032 een upgrade krijgen. Dat is een onderdeel van een groter investeringsplan van Fluvius. Meer info daarover staat op www.fluvius.be/netwerkenvoormorgen


Gericht investeren 

Fluvius brengt voor elke stad en gemeente nauwkeurig in kaart waar er precies kabelaanleg en cabineversterkingen nodig zijn in de komende jaren. Dat gebeurt concreet door inschattingen over de groei van het aantal zonnepanelen, warmtepompen en elektrische voertuigen bij gezinnen in de buurt en diepgaande computersimulaties. Zo weten we waar we best nu al aan de slag gaan. Gewapend met die analyses plannen Fluvius en de betrokken steden en gemeenten de werken in met een gezonde spreiding en minimale hinder. Uiteraard onderzoeken we ook uitgebreid waar we kunnen samenwerken met andere nutsbedrijven of geplande wegenwerken. 


Aannemersbedrijf UltraQS is trots om bij te kunnen dragen aan deze ambitie van Fluvius. “Dit project is een cruciaal onderdeel van onze bredere visie om een duurzame impact te creëren voor toekomstige generaties. Als UltraQS zetten wij ons dagelijks in om betrouwbare oplossingen te bieden en een milieuvriendelijk fundament te leggen voor een kwaliteitsvolle energietransitie,” zegt Baris Ercos, Contract manager van UltraQS. 

bottom of page